ASIGURAREA OBLIGATORIE DE RASPUNDERE CIVILA AUTO


RISCURI ASIGURATE


Polita de asigurare RCA ofera protectie pentru prejudiciile de care asiguratul sau persoanele cuprinse in asigurare raspund, in baza legii, fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule pe teritoriul Romaniei, si anume:
- deces sau vatamare corporala
- avarii sau distrugeri ale unor bunuri (inclusiv autovehicule)
Cu incepere de la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere se aliniaza la cele prevazute in legislatia Uniunii Europene, neputand fi mai mici de:
- echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale;
- echivalentul a 350.000 euro/persoana pentru vatamari corporale.
Despagubirile se acorda indiferent de locul in care au fost produse accidentele de autovehicule, atat in timpul mersului, cat si in timpul stationarii.
Despagubirile se platesc si pentru pagubele produse de existenta sau functionarea instalatiilor montate pe autovehicule, precum si pentru pagubele produse de remorci ori atase.
Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea de bunuri.
In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda pentru persoanele aflate in afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru persoanele aflate in acel autovehicul, numai daca acestea nu erau transportate in baza unui raport contractual existent cu detinatorul autovehiculului respectiv.
Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despagubirile se acorda pentru bunurile aflate in afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate in acel autovehicul, numai daca acestea nu erau transportate in baza unui raport contractual existent cu detinatorul autovehiculului respectiv, precum si daca nu apartineau detinatorului ori conducatorului autovehiculului, raspunzator de producerea accidentului.
Despagubirile, se acorda si in cazul in care cel care conducea autovehiculul, raspunzator de producerea accidentului este o alta persoana dect asiguratul.
Despagubirile se platesc si atunci cnd persoanele pagubite nu au domiciliul, resedinta sau sediul in Romnia.
In caz de vatamare corporala sau deces al unei persoane ori de avariere sau distrugere de bunuri, se acorda despagubiri daca autovehiculul care a produs accidentul este identificat si asigurat, chiar daca autorul accidentului a ramas neidentificat.